Cu dragoste pentru bun gust si cu mult profesionalism, Nico a reusit sa schimbe profund modul in care arata in prezent lumea gastronomica din Irlanda, Estonia, Norvegia, dar, mai ales, din Romania.

Desi bucataria avea un loc aparte in sufletul lui inca din copilarie, dupa liceu Nico se specializeaza in optica medicala, dar dupa cativa ani revine la prima sa dragoste. Drumul sau spre podiumul gastronomiei nationale si internationale a inceput in brutaria unor prieteni, acolo unde pentru prima oara s-a indragostit de bogatia de arome, de texturi si de povesti pe care le poti crea si descoperi prin intermediul bucatariei. Astfel prinde contur povestea unui bucatar ce a castigat respectul si admiratia clientilor si colegilor sai la nivel national si mondial.

Au urmat apoi cursuri de pregatire in Germania in domeniul brutariei. In 1999 Nico pleaca in Irlanda, locul in care talentul si dragostea cu care transforma ingredientele in opere de arta culinara i-au fost apreciate si i-au adus titlul de bucatar. 



2003 este un an important pentru el. Datorita seriozitatii si profesionalismului de care da dovada intotdeauna, a fost numit de doua ori „Bucatarul anului”, a repezentat Irlanda la un concurs international de la care s-a intors cu medalia de aur si a devenit bucatar sef.

In 2006 s-a mutat in Estonia, unde a repus pe picioare un restaurant, apoi a deschis alte doua. Implicarea sa permanenta in dezvoltarea gastronomiei, maiestria si creativitatea aratate in anii petrecuti aici l-au facut celebru peste hotare, astfel ca in 2011 se muta in Norvegia pentru a readuce la viata un restaurant ce a ajuns apoi, gratie lui, in topul preferintelor turistilor.

De trei ani Nico a revenit in tara, unde isi foloseste experienta acumulata in cei douazeci de ani petrecuti in bucatariile din strainatate, dragostea pentru bun gust si talentul in redefinirea bucatariei romanesti, pe care o reinterpreteaza si o readuce la viata prin fiecare preparat iesit din mainile sale. Are multe proiecte de consultanta alaturi de partenerii sai, atat in tara, cat si peste hotare, participa in calitate de speaker la evenimente de prestigiu din industria Horeca si face parte din juriul a numeroase concursuri gastronomice.

Chef Nico Lontras este adeptul slow-cooking-ului, acordand o atentie deosebita tehnicilor folosite si ingredientelor, pentru ca acestea sa isi pastreze la final toate proprietatile nutritive. Este un artist prin excelenta si un consultant apreciat si respectat, renumit pentru experienta sa bogata, pentru seriozitatea si iscusinta cu care contribuie permanent la dezvoltarea industiri Horeca din tara si de peste hotare.